Societatea de Studii Istorice din România

Ce învăţăm din crizele economice?

Societatea de Studii Istorice din România (SSIR), Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi şi Centrul de Studii asupra Comunismului şi Postcomunismului din cadrul Facultăţii de Istorie organizează dezbaterea intitulată Ce învăţăm din crizele economice? Manifestarea va avea loc vineri, 06 martie 2009, începând cu orele 16,00, în Sala Senatului.

Dezbaterea îşi propune să aducă în atenţie crizele economice care au marcat istoria omenirii. Asemenea fenomene, care s-au succedat din antichitate şi până astăzi, au sfârşit prin a produce schimbări majore la nivelul întregii societăţi. Pornind de la aceste implicaţii, spaţiul academic ieşean îşi asumă responsabilitatea de a oferi un punct de vedere specializat, de factură ştiinţifică. La discuţii sunt invitaţi să participe specialişti în economie şi istorie de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, precum şi toţi cei interesaţi de acest subiect.

Această manifestare are în vedere cu precădere dimensiunea exemplară a crizelor economice. Pornind de la tema generală, se impun mai multe interogaţii legate de posibilele omologii înregistrate de-a lungul timpului la nivelul cauzelor, dinamicii şi transformărilor produse. Astfel, este evidentă importanţa unei reflecţii asupra manierei în care memoria crizelor poate fi utilizată în scop preventiv sau pentru a controla dinamica acestora.

Societatea de Studii Istorice din România, iniţiatoarea dezbaterii, este o asociaţie profesională înfiinţată în 2003 de un grup de tineri cercetători ieşeni care îşi propune să promoveze valorile istoriografiei occidentale moderne şi să militeze pentru respectarea criteriilor academice universal acceptate.

2009_2b_SSIR_Ce invatam din crizele economice_Comunicat_3 mart 2009