Societatea de Studii Istorice din România

Dezbatere privind deportările din Basarabia în Kazahstan, 1941-1951

Joi, 4 iunie 2015, orele 11.00, la Filiala Iași a Academiei Române, Sala Mică (B-dul Carol I, nr. 8), Societatea de Studii Istorice din România (SSIR), Institutul de Istorie „A.D. Xenopol” din Iași și TVR Iași organizează dezbaterea Identități fracturate. Reflecții privind deportările din Basarabia în Kazahstan1941-1951, cu vizionarea filmului Expedițiile Memoriei.

Participă: Octavian Țâcu (Institutul de Istorie al Academiei de Științe a Republicii Moldova), Violeta Gorgos (regizor, TVR Iași), Dumitru Lisnic (doctorand, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași).

Moderatori: Flavius Solomon și Dorin Dobrincu.

Ocuparea Basarabiei de către Uniunea Sovietică, în iunie 1940, a avut nu doar consecințe geopolitice, ci a afectat profund comunitățile din acest spațiu. Pentru a-și consolida dominația, URSS a aplicat măsuri de transformare socială, economică, culturală și demografică. Deportarea basarabenilor în teritoriile estice ale statului sovietic a devenit o tristă realitate în 1941, 1949 și 1951. Un număr mare de cetățeni ai noii R.S.S. Moldovenești aveau să ajungă și în Asia Centrală, îndeosebi în Kazahstan.

În urmă cu câţiva ani a fost iniţiat la Chișinău proiectul Expedițiile Memoriei, cu scopul recuperării, analizării și diseminării informațiilor privind istoria traumatică a deportărilor, care i-a afectat atât pe moldoveni/români, cât și pe membrii altor grupuri etnice. Programul are menirea de a organiza expediții ale tinerilor în locurile în care au fost deportați românii basarabeni, identificarea celor care au rămas acolo, cu scopul de a inocula acestor tineri cunoașterea trecutului prin prisma unor experiențe personale. Pasul al doilea privește diseminarea cunoașterii la nivelul societății din Republica Moldova și România, scopul educativ fiind explicit.

Instituțiile implicate au fost: Universitate de Stat din Moldova, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, Institutul de Istorie al Academiei de Ştiinţe din Moldova, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea din București, posturile naţionale de televiziune TVM Moldova 1 și Televiziunea Română (TVR Iași). Finanțator a fost Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni, București.

Proiectul s-a desfășurat în Kazahstan, regiunile Karaganda și Almaty, în perioada 12-23 noiembrie 2014, cu participarea a 11 persoane (studenți, profesori, cercetători, jurnaliști TV, oameni de film) din Republica Moldova și România. Au fost vizitate locuri în care au fost deportați basarabenii în timpul stalinismului. În același timp au fost stabilite relaţii cu organizaţii din țara central asiatică: Asociația Româno-Moldovenilor din Kazahstan, Almaty, Centrul Cultural „Struguraș”, din Almaty, Societatea Culturală Română „Dacia”, din Karaganda. Gazda proiectului în regiunea Karaganda a fost Universitatea „Bolashak”, Karaganda.

Societatea de Studii Istorice din România, iniţiatoarea dezbaterii, este o asociaţie profesională înfiinţată în 2003 de un grup de cercetători ieşeni care îşi propune să promoveze valorile istoriografiei occidentale moderne şi să militeze pentru respectarea criteriilor academice universal acceptate.

Pentru informaţii suplimentare: Flavius Solomon – tel. 0765140670 și Dorin Dobrincu – tel. 0724586106.

Comunicat SSIR 2 iunie 2015