Societatea de Studii Istorice din România

Forme de rezistenţă în România comunistă. De la rezistenţa armată la rezistenţa prin cultură

Societatea de Studii Istorice din România (SSIR) şi Centrul de Studii asupra comunismului şi Postcomunismului din cadrul Facultăţii de Istorie a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi organizează dezbaterea intitulată Forme de rezistenţă în România comunistă. De la rezistenţa armată la rezistenţa prin cultură. Manifestarea va avea loc sâmbătă, 4 octombrie 2008, începând cu orele 12,00, în Corpul H (Casa Catargi) al Facultăţii de Istorie.

Dezbaterea îşi propune să abordeze chestiuni precum formele de rezistenţă în diferitele perioade ale totalitarismului comunist, caracteristicile rezistenţei armate, instituţiile represive şi mişcările de partizani, raportarea populaţiei la formele de protest, disidenţa în anii ’70-’80, figurile emblematice ale disidenţei româneşti, relaţiile disidenţilor români cu mişcările similare din Europa de Est etc.

Invitatul este dr. Dorin Dobrincu, Directorul General al Arhivelor Naţionale ale României, cercetător la Institutul de Istorie „A.D. Xenopol” din Iaşi, profesor/lector asociat al Facultăţii de Istorie a Universităţii “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi şi coordonator al Comisiei Prezidenţiale Consultative pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România.

Societatea de Studii Istorice din România, iniţiatoarea dezbaterii, este o asociaţie profesională înfiinţată în 2003 de un grup de tineri cercetători ieşeni care îşi propune să promoveze valorile istoriografiei occidentale moderne şi să militeze pentru respectarea criteriilor academice universal acceptate. Această dezbatere continuă alte manifestări academice organizate în acest an de SSIR.

2008_1b_SSIR_Dezbatere Iasi_Rezistenta anticomunista_Comunicat_4oct2008