Societatea de Studii Istorice din România

Invitație la dezbatere: „«Archiva Moldaviae» la bilanț”

Societatea de Studii Istorice din România vă invită la dezbaterea „«Archiva Moldaviae» la bilanț: un deceniu de cercetări independente”, care va avea loc luni, 17 februarie 2020, ora 17:00, la Institutul de Istorie „A.D. Xenopol” din Iași, Str. Codrescu 6, Pavilion C. Intrararea: liberă

„Archiva Moldaviae” este un proiect editorial lansat la Iași în urmă cu un deceniu (și puțin peste). Revista se ocupă de istorie (și arhive) și are ea însăși o istorie. Au apărut 11 numere și un supliment, în total aproape 6.000 de pagini de studii de istorie, studii documentare, prezentări de fonduri și/sau istorie a arhivelor, critică istoriografică, recenzii și note bibliografice. Cei 177 de autori provin din orașe diferite, din țări diferite, din istoriografii diferite, au abordări diferite, dar și ceva în comun: rigoare și interes pentru teme noi, pentru surse noi, pentru metode noi de cercetare ș.a.m.d. Zeci de evaluatori ne-au ajutat să selectăm cele mai bune texte, să ajutăm la îmbunătățirea multora dintre ele. Publicația apare sub egida Societății de Studii Istorice din România.

Cum precizau editorii încă de la început, „proiectul îşi asumă în mod explicit valorile liberale, deontologia profesională şi respinge instrumentalizarea istoriei unui spaţiu disputat între imperii şi supusă unor procese intense de transformări etnice şi culturale ori colonizări succesive.

Publicaţia este dedicată studiilor istorice şi prezentării surselor. Nu avem subiecte tabu. […]

Archiva Moldaviæ promovează istoria profesională, neînregimentată în chestionarea unui trecut complicat. Respingem perspectivele reducţioniste în tratarea trecutului, cu riscul asumat de a nu menaja convingerile unor indivizi sau grupuri. Considerăm că cercetarea istoriei are dreptul la ceva mai potrivit decât anexarea la discursul etnocentric, cu specia naţional-comunistă, sau la cel internaţionalist de sorginte bolşevică, care au structurat abordarea academică şi au modelat percepţia publică în jumătatea estică a Europei. Editorii revistei încurajează exercitarea reflexelor critice, dialogul şi polemica dintre cercetători cu viziuni diferite asupra trecutului, precum şi respectarea riguroasă a eticii şi standardelor academice în ceea ce priveşte proprietatea intelectuală.”

Așadar, cei care sunt în Iași în seara de 17 februarie a.c. sunt bineveniți la dezbatere și la lansarea ultimului număr al revistei.

Reamintim că întreaga colecție „Archiva Moldaviae” poate fi descărcată gratuit de aici: http://www.archivamoldaviae.ro/volumes