Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”, Iaşi şi Societatea de Studii Istorice din România (SSIR) organizează conferinţa intitulată Naţionalsocialism şi Holocaust în memoria germană. Tendinţele dezvoltării culturii memoriei în Germania de vest şi de est. Aceasta va avea loc joi, 8 octombrie 2009, începând cu orele 17,00, în amfiteatrul II7.
Manifestarea urmăreşte să ofere o nouă perspectivă asupra modului în care germanii s-au raportat la experienţa dictaturii naziste. În ceea ce priveşte Republica Federală Germană, se poate spune că de-a lungul anilor 1940 – 1950 s-a manifestat tendinţa denazificării, ceea ce nu a exclus unele remanenţe ideologice, iar măsurile de lustraţie au coexistat cu tendinţele de ocolire a vinovăţiei. Spre deosebire de această perioadă, anii 60 au stat în întregime sub impresia confruntării cu crimele celor implicaţi. Începând de la sfârşitul deceniului opt se poate observa o preocupare privind intensificarea analizei istorice a naţionalsocialismului. Totodată, problema holocaustului a tins să ocupe un loc tot mai important la nivelul dezbaterii publice, fiind asumată total de spaţiul mediatic. În Republica Democrată Germană memoria a rămas în cadrul antifascismului propagat de regimul comunist. După unirea celor două state germane memoria naţionalsocialismului şi a holocaustului a trebuit să răspundă unor noi cerinţe ştiinţifice şi răspunderi morale.
Conferinţa va fi susţinută, în limba română, de Prof. Dr. Hans-Christian Maner de la Universitatea „Johannes Gutenberg” din Mainz. Invitatul este specialist în istoria contemporană românească şi europeană, cu accent special pe problema mecanismelor politice şi a formelor de reprezentare din perioada interbelică.
Societatea de Studii Istorice din România, iniţiatoarea dezbaterii, este o asociaţie profesională înfiinţată în 2003 de un grup de tineri cercetători ieşeni care îşi propune să promoveze valorile istoriografiei occidentale moderne şi să militeze pentru respectarea criteriilor academice universal acceptate. Această dezbatere continuă alte manifestări academice organizate de SSIR.
2009_4b_SSIR_Comunicat_Nationaloscialism si Holocaust_8oct2009